Focus op optische ontwerp- en validatie workflows

Camera's zijn vanuit veiligheidsperspectief cruciaal voor de ontwikkeling van autonome voertuigen (AV) en geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS). Ingenieurs moeten ervoor zorgen dat deze sensoren in verschillende omgevingen werken en tegelijkertijd voldoen aan de eisen van de automarkt.

Simulatie laat zien hoe een ADAS-camera de wereld ziet bij helder daglicht (links), daglicht mist (rechts, boven) en nachtlicht (rechts, onder)

Als gevolg hiervan hebben ingenieurs een workflow nodig die het optische ontwerp van de sensor snel en nauwkeurig kan testen, valideren en herhalen.

Van oudsher zijn deze workflows vastgelopen doordat data zich op verschillende plaatsen bevindt, kwetsbaarheden op het gebied van intellectueel eigendom (IP) en complexiteit. Deze uitdagingen kunnen de time-to-market vertragen, budgetten doen toenemen en de samenwerking tussen leveranciers en OEM's (Original Equipment Manufacturers) belemmeren.

Als alternatief is het Ansys Speos-lenssysteem zo ontworpen dat het een koppeling tussen Ansys en Zemax, realiseert waarbij de workflows worden gestroomlijnd en rekening wordt gehouden  met de bescherming van het IP te beschermen. Deze nieuwe end-to-end oplossing voor het testen en valideren van camera's maakt gebruik van de ontwerp-, modellerings- en simulatiemogelijkheden op componentniveau van Zemax's OpticStudio® met de voordelen van modellering, simulatie, analyse en visualisatie van Speos.

"Door het simulatieportfolio van Ansys te combineren met de optische ontwerptools van Zemax besparen klanten in de auto-industrie kostbare tijd en middelen", zegt Eric Bantegnie, vice-president en General Manager bij Ansys. "Nu we op weg zijn naar een toekomst van autonome voertuigen, zullen bestuurders profiteren van efficiënte camera's die 's nachts of in ongunstige weersomstandigheden gevaren kunnen identificeren. Deze technologische samenwerking is een belangrijke stap voorwaarts voor de industrie."

Nieuwe importeur stroomlijnt de workflows van optische ontwerpen

De importeur van het Speos-lenssysteem kan elk ontwerp van cameralenzen uit de toonaangevende optische ontwerpsoftware van Zemax, OpticStudio, omzetten in Speos-simulatiesoftware. Bovendien kan het systeem worden overgedragen als een black box, zodat IP wordt beschermd zonder de simulatieanalyse te beperken.

Hoe de import vanuit het Ansys Speos-lenssysteem werkt met Zemax's OpticStudio®.

Konrad Rothenhäusler, Design for Six Sigma Coach, ADAS business unit bij Continental: "Ansys biedt de geautomatiseerde uitvoering van simulatieplannen om complexe problemen bij het ontwerpen van autonome voertuigen op te lossen. De end-to-end optische testoplossing van Ansys en Zemax stelt ons in staat om optische overdrachtsfuncties uit te wisselen - die de kwaliteit van het geprojecteerde beeld bepalen - terwijl onze gevoelige ontwerpgegevens worden beschermd. Deze workflow stelt ons team in staat om sneller, goedkoper en met minder risico nieuwe camera-ontwerpen te verkennen."

De workflow voor het importeren van lenssystemen van Speos verkort de simulatietijd van de cameraperceptie van uren tot minuten, terwijl ook de IP van de lensleverancier gedurende de hele workflow wordt beschermd.

S. Subbiah, CEO van Zemax: "Optische technologie stimuleert innovatie van autonome voertuigen door het zicht rondom te bieden dat de auto in staat stelt te reageren op zijn omgeving. Maar de succesvolle ontwikkeling van deze sensoren wordt steeds concurrerender naarmate de kosten blijven stijgen en de tijdlijnen korter worden. Onze samenwerking met Ansys overbrugt de kloof tussen optische en mechanische ingenieurs bij het verkennen van sensorontwerpen."

Originele bron: Focus Your Optical Design and Validation Workflows | Ansys

Wilt u meer weten over Ansys Speos, Zemax en andere Ansys Optics Solutions?