Hoe verbeter je ecodesign binnen je bedrijf?

In een steeds veranderende markt wordt het ontwerpen van milieuvriendelijke producten elke dag belangrijker. Klanten kijken tegenwoordig steeds meer naar de duurzaamheid van een product. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat ecodesign binnen jouw bedrijf op de kaart komt of wordt verbeterd?

Ansys Granta

De Ansys Granta oplossingen helpen jou om jouw producten milieuvriendlijk(er) te ontwerpen. De software helpt je bij het selecteren van materialen die je kunt filteren op verschillende materiaaleisen, zoals kosten, sterkte, maar ook CO2-uitstoot bijvoorbeeld.

Met Ansys Granta krijg je toegang tot een breed scala aan datasheets die klaar zijn voor gebruik met een klik van je muis. Dit bespaart je veel tijd omdat je niet online naar materiaalspecifieke gegevens hoeft te zoeken en geeft je ook de mogelijkheid om gemakkelijk verschillende materialen te vergelijken op basis van je vereisten. Granta geeft je eenvoudige grafieken om uit te vinden welk materiaal het beste bij je ontwerp past.

Begin bij het begin

Het toevoegen van Ansys Granta is echter niet de enige stap die je moet nemen als je je milieuprestaties wilt verbeteren. Er zijn veel zaken om te overwegen, zoals je eigen bedrijfsdoelen en de toegevoegde waarde die het aan je ontwerp zal geven. Je moet ervoor zorgen dat dit duidelijk is zodat je duidelijke richtlijnen hebt tijdens het proces dat volgt. Vergeet tevens niet om uit te zoeken of er bepaalde wetgeving is die het ontwerpproces kan beïnvloeden.

Vijf stappen naar ecodesign

Zodra je de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te beginnen. Er zijn vijf eenvoudige stappen om je op weg te helpen met je milieuvriendelijke ontwerpverbeteringen:

  • Denk al vroeg in het ontwerpproces na over de milieu-impact
  • Onnauwkeurige gegevens kunnen beslissingen beïnvloeden
  • Overweeg het hele productieproces
  • Materiaal- en procesbeslissingen zijn cruciaal
  • Leg doelen vast en kies het juiste informatiesysteem om ze te ondersteunen

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over deze vijf stappen en hoe ze bijdragen aan jouw groene doelen? Ansys biedt je een gratis whitepaper aan waarin alles wordt uitgelegd dat je moet overwegen en waarin je meer te weten komt over de vijf stappen naar ecodesign. Je kunt de PDF hieronder downloaden (alleen beschikbaar in het Nederlands):

WHITEPAPER DOWNLOADEN